Psoriazisul afectează 1 din 50 de persoane – pielea solzoasă, iritată și inflamată poate duce la probleme de sănătate mintală și fizică. Dr. Alexis Granite îi spune lui Healthista tot ce trebuie să știm despre psoriazis
Pentru cei care suferă de psoriazis, veți ști ce este și povara de a trăi cu el. Fulgi de piele solzoase, pruriginoase, inflamate, iritate care nu par să dispară niciodată, indiferent de ceea ce faci.
Fiecare afecțiune a pielii este asociată cu diferiți factori genetici și de mediu și caracteristici clinice.
Fundația Națională pentru Psoriazis afirmă: „O celulă normală a pielii se maturizează și cade de pe suprafața corpului în 28 până la 30 de zile. Cu toate acestea, pielea afectată de psoriazis durează doar trei până la patru zile pentru a se maturiza și a ieși la suprafață.
În loc să cadă, celulele de competență se acumulează pentru a forma pete de piele înălțate, roșii, solzoase, care pot deveni mâncărimi și dureroase. Acestea apar cel mai frecvent pe genunchi, coate, scalp și partea inferioară a spatelui.
Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii mediată imun comun care afectează una din 50 de persoane.
Similar eczemei, acneei și rozaceei, psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii mediată imun comun, care afectează una din 50 de persoane.Poate să apară la orice vârstă și afectează atât bărbații, cât și femeile.
Multe vedete precum Kim Kardashian, Kris Jenner, Cara Delevingne și Jonathan Van Ness au declarat deschis că suferă de psoriazis.
Pentru a afla mai multe, Healthista a discutat cu Dr. Alexis Granite – un expert de renume mondial în dermatologie medicală și cosmetică cu peste 14 ani de experiență…
Care sunt semnele și simptomele psoriazisului?
Semnele precoce indicatoare includ erupții cutanate sau pete de piele roșie, inflamată, adesea acoperite cu solzi laxe. Pielea este mâncărime și dureroasă și poate crăpa sau sângera.
Cel mai frecvent aparând pe genunchi, coate, scalp și partea inferioară a spatelui, psoriazisul poate afecta și scalpul, unghiile și articulațiile.
CITEȘTE MAI MULTE: 6 ritualuri minte-piele pentru a sprijini femeile până la menopauză
Care sunt cauzele psoriazisului?
Există o componentă genetică a psoriazisului. De fapt, a avea un membru al familiei cu psoriazis, în special o rudă de gradul I, crește șansele de a dezvolta boala.
Declanșatorii obișnuiți pentru crize includ răceala, stresul, băutul și fumatul sau expunerea la fumatul pasiv.
Poate psoriazisul să provoace probleme de sănătate pe termen lung?
Da, este posibil, de fapt, dovezile arată o asociere între psoriazis și artrită, obezitate, depresie, diabet de tip II, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și boli inflamatorii intestinale.
Când vine vorba de probleme de sănătate mintală, psoriazisul, ca toate afecțiunile cronice ale pielii, poate afecta încrederea în sine. Este important să consultați un dermatolog cu experiență în gestionarea psoriazisului pentru a vă asigura că tratamentul dumneavoastră este optimizat.
Gestionarea stilului de viață și a nivelului de stres este, de asemenea, esențială. Exercițiile, meditația și hobby-urile pot ajuta. Dacă psoriazisul vă afectează în mod semnificativ calitatea vieții, discutați cu un specialist în sănătate mintală pentru a discuta opțiuni posibile, cum ar fi grupuri de sprijin, consiliere privată, terapie cognitiv-comportamentală și medicamente.
CITEȘTE MAI MULTE: 14 produse de frumusețe Acest artist de machiaj cu psoriazis înjură
Se poate trata psoriazisul?
Nu există un remediu pentru psoriazis, dar modificările stilului de viață și tratamentele fără prescripție medicală pot ajuta la controlul bolii.
Emolienții sunt pilonul principal al tratamentului psoriazisului. Menținerea pielii bine hidratate cu o cremă, un balsam sau un unguent hrănitor, fără parfum, poate ajuta la catifelarea și prevenirea petelor descuamate.
Încercați: Angela Langford, Balsam de odihnă și întinerire, 39 GBP
Ingredientele fără prescripție medicală, cum ar fi gudronul de cărbune, acidul salicilic, acidul lactic și ureea, funcționează pentru a îndepărta fulgii și pielea uscată. Pentru psoriazisul ușor, hidrocortizonul local este disponibil fără prescripție medicală pentru a reduce mâncărimea și inflamația.
Protejarea pielii de răni, frig și uscăciune și reducerea stresului, consumului de alcool și fumatul/expunerea la fumatul pasiv pot ajuta la ameliorarea apariției psoriazisului și la gestionarea simptomelor.
menținerea pielii bine hidratate cu o cremă sau un unguent fără parfum poate ajuta
S-a raportat că unele terapii alternative ajută la ameliorarea mâncărimii și arsurilor asociate cu psoriazisul (deși lipsesc datele științifice), inclusiv gelul de aloe vera, suplimentele cu ulei de pește, sărurile de la Marea Moartă și strugurii din Oregon.
Pentru psoriazis mai extins, dermatologii pot prescrie o serie de tratamente topice, inclusiv creme cu steroizi și imunomodulatoare prescrise.
UVB și PUVA sunt forme specializate de terapie cu lumină care pot fi administrate la birou sau cu un aparat la domiciliu sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății. Pentru cele mai severe forme de psoriazis, sunt disponibile o serie de medicamente sistemice și pot fi adaptate nevoilor specifice ale fiecărui individ.
Dacă credeți că ați putea avea psoriazis, cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a confirma mai întâi diagnosticul și apoi a discuta despre opțiunile de tratament și de management.
Dr Alexis Granit este un expert de renume mondial în dermatologie medicală și cosmetică cu peste 14 ani de experiență.
Consultant al registratorului de specialitate în dermatologie din Marea Britanie și certificat în dermatologie în SUA.
Este membră a Asociației Britanice a Dermatologilor (BAD), a British Cosmetic Dermatology Group (BCDG) și a Academiei Americane de Dermatologie (AAD).
Vizitați: www.dralexisgranite.com pentru mai multe informații.
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu