În onoarea Săptămânii de conștientizare a sănătății mintale, analizăm cum să reducem simptomele depresiei având grijă de microbiomul nostru intestinal.
Dacă te simți adesea trist, obosit, stresat sau nu te poți concentra, este posibil să suferi de simptome de depresie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume.
Descrisă ca o stare de spirit scăzută care durează mult timp, depresia vă poate afecta viața de zi cu zi și poate face sarcinile simple mult mai dificile.
peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume
În forma sa cea mai severă, depresia poate pune chiar viața în pericol, deoarece poate provoca gânduri suicidare.
Dacă starea ta de spirit persistă după câteva săptămâni, discută cu medicul de familie. Dacă vă simțiți stresat, fără speranță sau sinucideți, puteți contacta NHS la 111 sau samaritenii la 116 123 (24 de ore, 7 zile pe săptămână).
Într-adevăr, în ultimii doi ani, s-a raportat că COVID-19 a avut un impact negativ semnificativ asupra sănătății mintale a oamenilor, cu rate mai mari de anxietate, stres și simptome de depresie.
Medicii de familie au puține opțiuni pentru persoanele care suferă de simptome de depresie, cu excepția prescrierii unui antidepresiv sau plasarea pacientului pe o listă de așteptare din ce în ce mai mare pentru terapie vorbită.
Deși medicamentele și terapiile pot funcționa pentru mulți, este alarmant faptul că 10 până la 30% dintre pacienții depresivi nu răspund la tratamentul standard.
Medicii de familie au puține opțiuni pentru cei care suferă de simptome de depresie
Deși NHS recomandă exercițiile fizice ca o soluție viabilă pentru depresia ușoară și nenumărate studii arată eficacitatea acestuia în îmbunătățirea stării de spirit, poate fi deosebit de dificil să găsești motivație atunci când te simți deprimat.
Din fericire, poate exista o altă modalitate de a combate simptomele depresiei, în afară de medicamentele convenționale, și anume de a îmbunătăți bacteriile din intestin.
Sănătatea intestinală și depresia
Problemele digestive sunt frecvent raportate la persoanele care suferă de depresie.
De fapt, un studiu a constatat că pacienții cu sindrom de colon iritabil (IBS) au avut simptome depresive mai frecvente și mai severe.
În timp ce majoritatea oamenilor sunt conștienți de rolul crucial pe care îl joacă bacteriile intestinale în digestie, studiile care leagă microbii din intestinul nostru gros de orice, de la alergii la imunitate la greutate, cercetătorii au descoperit că miliarde de bacterii intestinale care rezidă în corpul nostru, în primul rând în tractul digestiv. , joacă un rol vital în bunăstarea noastră generală și sănătatea mintală.
Într-adevăr, există un sistem nervos în intestin și acest sistem nervos comunică direct cu creierul. Aceasta se numește axa „intestin-creier”, în care intestinul acționează ca „al doilea” creier al nostru.
aproximativ 90% din serotonină este produsă în sistemul digestiv
Bacteriile noastre intestinale ajută la reglarea producției de serotonină (o substanță chimică cheie a creierului pentru starea de spirit) în intestin. De fapt, aproximativ 90% din serotonină este produsă în sistemul digestiv.
Serotonina este făcută dintr-o proteină importantă numită triptofan, substanțele din această proteină, precum și altele din bacteriile noastre intestinale stimulează nervul vag – un nerv critic lung care se extinde de la abdomen la creier – care conectează sistemul nostru digestiv de sistemul nervos central. .
Când există o stimulare normală a nervului vag, starea de spirit poate fi reglată. Cu toate acestea, un dezechilibru al bacteriilor intestinale benefice poate avea rezultatul opus și poate duce la simptome de dispoziție scăzută și depresie.
Cum ne putem îmbunătăți sănătatea intestinală?
Factorii care vă pot afecta sănătatea intestinală includ niveluri ridicate de stres, o dietă bogată în alimente procesate și zahăr și aportul scăzut de legume și fructe proaspete. De asemenea, administrarea de antibiotice poate perturba echilibrul microflorei intestinale, mai ales dacă este folosită des.
De fapt, pot dura luni pentru ca intestinul să se recupereze după tratamentul cu antibiotice.
Sprijinirea intestinului este mai ușor decât crezi, totuși. Efectuarea unor modificări simple ale dietei poate îmbunătăți semnificativ funcția digestivă și, prin urmare, poate îmbunătăți simptomele unei dispoziții scăzute.
O modalitate de a susține o sănătate bună a intestinului este să consumați în mod regulat alimente fermentate vii, cum ar fi chefir (o băutură din lapte fermentat originar din Europa de Est), iaurt viu, varză murată, kimchi (o varză fermentată coreeană) și kombucha.
Microflora intestinală poate crește și prin consumul de alimente bogate în fibre și prebiotice. Acestea includ alimente precum anghinare, banane ușor verzi, ceapă, usturoi și rădăcină de cicoare.
Microbii din intestin se hrănesc și cu alimente care conțin antioxidanți numiti polifenoli care se găsesc în semințe, nuci, ulei de măsline extravirgin, cafea, ciocolată neagră și vin.
Un probiotic dovedit că îmbunătățește starea de spirit, concentrarea și nivelul de stres
Pe lângă adăugarea de alimente prietenoase cu intestinul în rutina ta zilnică, suplimentarea cu capsule de bacterii vii, cum ar fi probioticele, poate fi o modalitate simplă de a îmbunătăți sănătatea intestinală și simptomele depresiei, așa cum a confirmat un studiu științific.
Un studiu recent randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo – standardul de aur în cercetarea medicală – a găsit câteva rezultate interesante în ceea ce privește starea de spirit și probioticele.
Studiul de la Universitatea din Oxford a inclus 71 de adulți cu simptome de dispoziție ușoară până la moderată scăzută, dintre care niciunul nu lua antidepresive sau alte medicamente care modifică starea de spirit.
descoperirile sugerează că probioticele ar putea fi folosite ca o intervenție timpurie pentru a ajuta la reducerea riscului de depresie ușoară până la moderată la oameni
Simptomele asociate cu starea de spirit scăzută au fost evaluate după patru săptămâni de suplimentare cu un probiotic sau placebo.
În mod impresionant, participanții care au luat zilnic probioticul prietenos cu intestinul – Bio-Kult Advanced cu 14 tulpini diferite de bacterii vii – au redus semnificativ scorurile generale legate de depresie cu 50 la sută, comparativ cu testul de bază.
Această statistică semnificativă se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că microbiomul intestinal poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit.
Probioticele nu sunt un înlocuitor pentru medicamentele prescrise și terapiile psihologice. Cu toate acestea, profesorul asociat Phil Burnet, de la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Descoperirile noastre sugerează că probioticele ar putea fi folosite ca o intervenție timpurie pentru a ajuta la reducerea riscului de depresie ușoară până la moderată care să dezvolte o tulburare depresie majoră, mai mult. debilitant și adesea greu de tratat.”
Pe lângă rezultatele care îmbunătățesc starea de spirit, consumul de Bio-Kult (Bio-Kult Advanced, 19,94 GBP pentru un pachet de 60 de capsule) a îmbunătățit semnificativ concentrarea și oboseala, care sunt, de asemenea, raportate în mod obișnuit ca fiind scăzute în depresie.
Cei care suferă de depresie sunt cunoscuți că au niveluri mai ridicate de cortizol. Pe lângă beneficiile psihologice demonstrate în acest studiu, echipa de cercetare a măsurat, de asemenea, o serie de factori biologici, inclusiv nivelurile de cortizol din salivă, hormonului stresului, și a observat că nivelurile au fost ușor reduse.
Mai mult conținut Healthista:
Jillian Michaels dezvăluie cum să profiti la maximum de antrenamentele tale de fiecare dată
5 beneficii ale CBD pentru femeile despre care nu știai deja
Sinergia alimentară – 9 rețete sănătoase cu combinații de alimente garantate pentru a vă stimula sănătatea
7 semne că prietenul tău poate avea o tulburare de alimentație și cum să-l susții
Ai grijă de tine: 6 elemente esențiale pentru auto-ingrijire pentru a fi mai fericit și mai sănătos
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu