Este oficial, a fi amabil cu ceilalți este bine pentru tine! Dr. Meg Arroll – un psiholog autorizat care lucrează pentru Healthspan – dezvăluie de ce actele de bunătate pot aduce beneficii sănătății noastre fizice și mentale.
„Bunătatea este un cadou pe care toată lumea își poate permite să-l facă” – mai ales dacă vă aduce beneficii sănătății.
Într-o lume asediată de război, schimbări climatice și o pandemie de sănătate publică, actele de bunătate s-au dovedit neprețuite și reconfortante. În plus, din ce în ce mai multe cercetări demonstrează numeroasele lor beneficii pentru sănătate.
Bunătatea este legată de un sentiment crescut de bunăstare, poate ajuta la reducerea izolării, la construirea stimei de sine și, de asemenea, poate oferi oamenilor o perspectivă diferită care, la rândul său, poate construi o viață mai pozitivă.
oamenii ar putea chiar să trăiască mai mult, deoarece bunătatea poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și la îmbunătățirea bunăstării noastre emoționale.
Cercetările arată, de asemenea, că oamenii ar putea trăi chiar mai mult, deoarece bunătatea poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și la îmbunătățirea bunăstării noastre emoționale.
Există multe modalități diferite de a fi amabil, de la voluntariat la o organizație comunitară locală până la a fi cu ochii pe un vecin sau a îndruma pe cineva care are nevoie de ajutor.
Găsiți o cauză care vă pasionează și ceva de care să vă bucurați.
Este important să nu exagerăm, iar dacă descoperim că dăm prea mult din noi înșine sau că ne-am depășit posibilitățile, probabil că este timpul să facem un pas înapoi. Lasă suficient pentru tine – bunătatea trebuie să înceapă de la tine.
Bunătatea și sănătatea creierului
E tare să fii drăguț… cercetările ne spun asta.
A fi buni cu noi înșine și cu ceilalți îmbunătățește nivelul de fericire și ne oferă o strălucire caldă, dar bunătatea este bună și pentru creier? Și dacă da, ne naștem pur și simplu amabili și dacă nu, putem cultiva bunătatea și beneficiile ei pentru sănătate?
Bunătatea – născut pentru a fi bun?
Cercetările care urmăresc să dezvăluie natura creșterii compară de obicei gemenii identici cu gemenii neidentici care au crescut în medii diferite.
Când studiem bunătatea, avem tendința de a privi o gamă largă de comportamente grupate sub termenul umbrelă „comportament prosocial”, care include împărtășirea, ajutarea, cooperarea, dăruirea, mângâierea și sentimentul de empatie față de ceilalți.
Un studiu dublu al acestui tip de personalitate prosocială a constatat că genetica a reprezentat 69 la sută din acest tip de comportament, demonstrând că unii oameni pot fi predispuși la bunătate – dar, important, este posibil să învețe acest comportament social benefic.
CITEȘTE MAI MULT: 4 motive pentru care te simți deprimat și cum să o rezolvi
Bunătatea și plasticitatea creierului
Prin urmare, chiar dacă ne naștem cu tendința de a fi amabili, studiile asupra gemenilor arată că o parte din bunătatea unei persoane se datorează creșterii, mediului și influențelor socioculturale.
Într-adevăr, căile neuronale din creierul nostru sunt maleabile de-a lungul vieții, nu doar în timpul copilăriei timpurii, așa cum a fost cândva punctul de vedere dominant. Aceasta înseamnă că în orice moment al vieții putem face noi conexiuni în creier, care pot ajuta la protejarea sănătății mentale și fizice.
Singurătatea și izolarea sunt factori importanți atunci când vine vorba de boli neurodegenerative precum demența, dar exersându-ne mușchii prosociali cu bunătate, ne putem conecta cu ceilalți și limita impactul nociv al izolării sociale.
Bunătatea poate fi într-adevăr predată la vârsta adultă? Dovezi pentru meditația de bunătate iubitoare
O modalitate de a cultiva bunătatea este practicarea unei forme de meditație numită „bunătate”, care se concentrează pe sentimentele autogenerate de bunătate, iubire, compasiune și bunăvoință față de sine și față de ceilalți.
Studiile acestui tip de exercițiu de autocontemplare au dat rezultate fascinante, inclusiv creșterea lungimii telomerilor (un marker al îmbătrânirii biologice) și creșterea tonusului vagal (reflectând funcționarea mai mare a nervului vag).
Aceste două descoperiri au consecințe importante pentru sănătatea generală și sănătatea creierului, mai ales că oricine poate practica acest tip de meditație și este complet gratuit.
CITEȘTE MAI MULT: 10 moduri de a îmbunătăți sănătatea mintală la locul de muncă
Meditație simplă de bunătate pe care o poți face acasă
- Începeți prin a vă așeza sau întins, oricare ți se potrivește cel mai bine, cu ochii închiși dacă este posibil.
- Apoi, concentrează-te pe respirație, dar lasă inspirația și expirarea să fie naturale – nu ai nevoie de exerciții de respirație complexe aici – ci concentrează-ți atenția pe ritmul respirației.
- Apoi, gândește-te la cineva care a fost amabil cu tine în trecut – astfel încât un zâmbet să se formeze pe buze când te gândești la acea persoană. Amintește-ți de toate individualitățile lor, de acele mici detalii care îi fac cine sunt, acea persoană specială care ți-a arătat bunătate și compasiune.
- Acum repetă o frază de genul „Îmi doresc căldură, siguranță, sănătate bună și o viață plină de iubire și bunătate”, gândindu-te tot timpul la această persoană. Puteți schimba această propoziție după bunul plac, doar asigurați-vă că este plină de bunătate și bunăvoință.
- Apoi, schimbă locurile și în mintea ta și roagă susținătorului tău să-ți spună aceste cuvinte.
- Indiferent de emoțiile care vă vin în minte, permiteți-le să existe. S-ar putea să simți o serie de emoții, dintre care unele pot părea destul de incomode, dar dă-le permisiunea să te treacă, fără a judeca.
- În cele din urmă, ia o ultimă respirație concentrată și intră în prezent deschizând ochii și/sau mișcându-ți ușor corpul.
Pentru a afla mai multe, vizitați: mentalhealth.org.uk
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu