Mâncarea reconfortantă vă va pune într-o stare bună iarna aceasta? Nutriționistul Rob Hobson explică cum și de ce alimentele reconfortante ne pot îmbunătăți starea de spirit
Există o mulțime de dovezi că ceea ce mâncăm este legat de felul în care ne simțim, dar relația este uneori complexă.
Multe afecțiuni de sănătate, cum ar fi depresia, anxietatea, insomnia și sindromul premenstrual s-au dovedit a fi, de asemenea, afectate de starea de spirit și, în unele cazuri, abordarea a ceea ce mănânci poate ajuta la gestionarea acestora.
Starea de spirit și mâncarea pot fi considerate, de asemenea, o stradă cu două sensuri, deoarece fie starea de spirit dictează ce mănânci, fie ceea ce mănânci (sau nu mănânci) îți influențează starea de spirit, ceea ce se poate datora aportului insuficient de anumite substanțe nutritive.
Ce zici de mâncarea confortabilă?
Mâncatul confortabil este obișnuit iarna pentru a încerca să-și îmbunătățească starea de spirit. Un sondaj recent realizat de brandul de wellness Healthspan a constatat că 23% dintre respondenți au spus că apelează la alimente reconfortante în timpul lunilor de iarnă pentru a ajuta la învingerea stării iernii.
Cu toate acestea, mâncatul confortabil poate duce la creșterea în greutate, ceea ce poate avea un impact negativ asupra stării de spirit. Efectele pe termen scurt ale consumului de alimente tipice reconfortante pot crea, de asemenea, o stare de vinovăție la unii oameni.
Prin urmare, poate fi util să redefiniți semnificația alimentelor reconfortante.
Alimentele confortabile ar trebui să fie reconfortante
„Este important să redefinim ce înseamnă confort, deoarece anumite alimente pot înrăutăți lucrurile”, spune Rob Hobson, șeful departamentului de nutriție la Healthspan.
„Uitați de alimentele dulci, burgerii și mâncarea la pachet, deoarece această sursă de confort este de scurtă durată și adesea plină de vinovăție. Alimentele confortabile ar trebui să fie reconfortante, ceea ce înseamnă că te hrănesc cu nutrienți cheie care îți vor susține sănătatea și bunăstarea.
„Aromele foarte savuroase și umami sunt perfecte și pot fi găsite în alimente precum supe, cioburi, tocane, tocanite și curry.”
CITEȘTE MAI MULT: 5 rețete de paste sănătoase perfecte pentru weekend
De ce apelăm la alimente reconfortante iarna?
Evoluția ar putea avea ceva de-a face cu asta. Înainte de a avea locuință, căldură și alte conforturi, oamenii au trebuit să-și mărească greutatea pentru a se încălzi.
Acest mecanism de supraviețuire ne poate fi înnăscut și este motivul pentru care tânjim la alimente bogate în zahăr și grăsimi în timpul iernii.
Obiceiul poate juca un rol și atunci când căutăm alimente care ne sunt familiare. Nostalgia pentru anumite alimente ne amintește de copilăria noastră, creând sentimente de fericire.
Cum joacă hormonii noștri un rol?
Intestinul tău poate avea, de asemenea, un rol de jucat, mai ales că cercetările au descoperit relația sa strânsă cu creierul. Aproximativ 95% din serotonina organismului și 50% din dopamină sunt produse în intestin.
Acești neurotransmițători influențează starea de spirit și sentimentele de fericire și bunăstare; În timpul digestiei, procesele complexe care implică creierul eliberează aceste substanțe chimice.
Aceste substanțe chimice sunt, de asemenea, eliberate ca răspuns la exerciții fizice și la lumina soarelui, care scad în timpul iernii. În timpul iernii, putem căuta anumite alimente care ne oferă mai multă energie pentru a ne îmbunătăți starea de spirit.
Pentru a produce serotonina, organismul are nevoie de un aminoacid numit triptofan.
Nivelurile scăzute de serotonină pot apărea și în timpul iernii, când există o lipsă de lumină solară. Se crede că nivelurile scăzute de serotonină apar și în timpul ciclului menstrual, ceea ce ar putea provoca pofte de mâncare.
Pentru a produce serotonina, organismul are nevoie de un aminoacid numit triptofan. Consumul de carbohidrați poate contribui la acest lucru, deoarece declanșează eliberarea de insulină care atrage alți aminoacizi în celulele corpului, oferind triptofanului o cale clară către creier, fără nicio concurență. Acesta poate fi motivul pentru care tânjim alimente bogate în carbohidrați în lunile mai reci.
CITEȘTE MAI MULT: 5 rețete ușoare de boluri cu cereale pentru mâncare confortabilă fără vinovăție
Cum sunt anumiți nutrienți legați de starea de spirit?
Mai mulți nutrienți găsiți în dietă sunt legați direct de starea de spirit, ceea ce poate duce la oboseală sau poate crește riscul de tulburări precum depresia și anxietatea.
Vitamina D
Sursa principală a acestei vitamine provine de la soare. Cercetările au arătat că mulți dintre noi avem niveluri deficitare iarna.
Nivelurile scăzute ale „vitamina soarelui” au fost legate de depresia sezonieră, numită tulburare afectivă sezonieră (TAS).
Puteți obține vitamina D din alimente precum ouăle, peștele gras și alimentele fortificate.
Un studiu recent a mai arătat că suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu depresia.
Puteți obține vitamina D din alimente precum ouă, pește gras și alimente fortificate. De asemenea, ciupercile pot sintetiza vitamina D din lumina soarelui, iar unele supermarketuri oferă acum soiuri bogate în acest nutrient.
O strategie bună este să suplimentați după ce au trecut orele pentru a vă crește aportul, încercați Gummies vegane cu coacăze negre Healthspan Vitamina D3, 8,95 GBP.
CITEȘTE MAI MULT: 6 alimente sănătoase, reconfortante, perfecte pentru toamnă
Vitamine B și magneziu
Complexul de vitamine B și magneziul sunt necesare organismului pentru a transforma alimentele în energie. Acești nutrienți sunt, de asemenea, epuizați în perioadele de stres, ceea ce poate duce la o stare de spirit mai scăzută, pe măsură ce oboseala și epuizarea încep să se instaleze.
Magneziul este esențial dacă suferi de stres, deoarece nivelurile scăzute pot duce și la o deficiență, crescând riscul de anxietate. Împreună, epuizarea și deficiența creează un cerc vicios.
Vitaminele B se găsesc în multe alimente diferite, așa că o dietă variată vă poate asigura aportul. Alimentele bogate în magneziu includ nucile, semințele, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, fasolea și leguminoasele.
CITEȘTE MAI MULT: 3 rețete de cină cu conținut scăzut de carbohidrați care te vor umple de fapt
Alimente bogate în fibre
Scăderea zahărului din sânge vă poate face iritabil și incapabil să vă concentrați corespunzător. Prin urmare, este recomandabil să vă asigurați că mâncați regulat și să evitați săriți peste mese pentru a vă proteja starea de spirit.
Ceea ce alegi să mănânci este, de asemenea, esențial, iar pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge trebuie să incluzi multe fibre în mesele tale. Fibrele ajută la încetinirea eliberării glucozei din alimentele pe care le consumați.
Tipul de alimente pe care alegeți să le consumați este, de asemenea, esențial. Treceți de la cereale procesate (albe) la alimente integrale și integrale, cum ar fi pâinea, pastele și orezul.
Includeți și fasolea și leguminoasele, deoarece acestea sunt cea mai bogată sursă de fibre alimentare.
CITEȘTE MAI MULT: Nutriția creierului: 7 nutrienți cheie pentru un creier mai sănătos
Fier
Fierul produce celule roșii din sânge responsabile pentru transportul oxigenului în tot organismul. Nivelurile scăzute de fier pot avea un impact semnificativ asupra stării de spirit, deoarece provoacă oboseală și epuizare extremă.
În Marea Britanie, 23% dintre femei primesc prea puțin fier. Puteți crește aportul de fier mâncând carne roșie, pește gras, fasole, nuci, legume de culoare verde închis și fructe uscate.
Planificarea dietei în timpul lunilor de iarnă vă poate ajuta să învingeți neamul iernii. Nu este nimic în neregulă cu mâncarea confortabilă, dar regândește-te la tipurile de alimente care probabil să-ți aducă un adevărat confort față de cele care sunt mai susceptibile de a duce la creșterea în greutate și la sentimente de vinovăție.
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu