Sunteți confuz de toate informațiile contradictorii despre cezariana? Ginecologul Gabrielle Downey este aici pentru a sparge cele mai comune mituri pe care le cred chiar și cele mai experimentate mame.
Indiferent de ce simți despre asta, este un fapt că cel puțin 25 la sută din toate nașterile sunt prin operație cezariană. Unele sunt planificate, dar cele mai multe sunt situații de urgență. Există multe motive bune și nu atât de bune pentru acest lucru, dar dacă nu suntem dispuși să acceptăm ratele de mortalitate ale mamelor și bebelușilor din țările cu resurse limitate, ei sunt aici pentru a rămâne.
Beneficiile unei operații cezariane
Deci, ce este atât de bun la cezariana? Într-o situație planificată (electivă), aveți mai mult control asupra evenimentelor. Știți data din timp și puteți planifica. Sunt rapidi (de obicei mai puțin de 45 de minute în total) și majoritatea medicilor vă permit să vedeți copilul în curs de naștere și să faceți fotografii. Cicatricea ta este clară și situată într-o parte a corpului pe care nu o folosești prea mult. Beneficiezi de ameliorarea durerii în timpul nașterii și după aceea. Nu aveți traumatisme la nivelul vaginului (canalul de naștere), așa că sexul se va simți la fel după aceea. Cel puțin 10 la sută dintre femeile care nasc pe cale vaginală vor avea o anumită formă de afectare a funcției intestinului și a vezicii urinare, care poate dura mulți ani pentru a se manifesta.
Într-o cezariana planificată, aveți mai mult control asupra evenimentelor. Știți data din timp și puteți planifica.
Unelor femei le este atât de frică de nașterea vaginală, încât evită să rămână însărcinate dacă nu pot naște prin cezariana, în timp ce altele doresc pur și simplu controlul pe care îl oferă o cezariana planificată. Este important să explorați motivele pentru care aveți în vedere o operație cezariană, deoarece, cu sprijin, poate doriți să luați în considerare o naștere vaginală. Bebelușii născuți prin operație cezariană sunt mai susceptibili de a dezvolta astm în copilărie și de a deveni supraponderali din motive neclare.
Costurile unei operații cezariane
Ce nu este atât de bun? În sala de operație vor fi mulți oameni. Anestezicul (de obicei un singur ac în spate care funcționează în decurs de 5 până la 10 minute) vă poate scădea tensiunea arterială, vă poate produce „tremurături” și s-ar putea să vă simțiți rău – ceea ce nu este bine când sunteți întins pe spate. Simți mișcare și la un număr mic de femei blocajul este incomplet, adică simți durere sau o tragere puternică și trebuie adormit. Timpul de recuperare este mai lung decât o naștere vaginală (cu câteva zile mai mult) și trebuie să stați în spital cel puțin 24 de ore după aceea, față de șase ore după o naștere vaginală. Cicatricea rămâne amorțită câteva luni, dar în cele din urmă se vindecă complet și nu-ți dai seama.
Timpul de recuperare pentru o cezarană este mai lung decât pentru o naștere vaginală și trebuie să stați în spital cel puțin 24 de ore după aceea, comparativ cu 6 ore după o naștere vaginală.
Deci, care este adevărul despre „mituri”? Să fim realiști, aproape toți cei care au avut un copil au o părere despre naștere!
Adevărul despre miturile cezariana
1. „Odată ce o cezariana, întotdeauna o cezariana”
NU! Poți avea o naștere vaginală dacă vrei: 70% dintre femei reușesc a doua oară. Riscul principal este ruperea cicatricei, dar acest lucru se întâmplă doar uneia din 200 de femei care au făcut deja o operație cezariană. Riscul de ruptură a cicatricei crește odată cu numărul de cezarințe anterioare, cu toate acestea, s-ar putea să vi se sfătuiască să aveți o cezariana planificată.
2. „Nici tu nu ai legătură cu copilul tău.”
Cred că singura dată când acest lucru poate fi adevărat este o cezariană sub anestezie generală, pentru că nu vezi bebelușul pe naștere și ești mult mai „în afara ei” de la medicamente timp de câteva ore. În realitate, nu cred că legătura dintre mamă și copil depinde doar de ce parte a corpului provine copilul. Majoritatea maternităților practică „piele pe piele” cât mai devreme cu mama și copilul, chiar dacă nașterea a fost prin cezariană. Natura face ceea ce trebuie să facă.
Nu cred că legătura dintre mamă și copil depinde doar de ce parte a corpului a ieșit copilul.
3. „Nu poți alăpta”
Da, poti. Copilul este de obicei pus la sân (dacă se dorește) în 15 minute după finalizarea procedurii. Moașa vă va sfătui cu privire la pozițiile cele mai confortabile.
4. Nu poți merge zile întregi
Vei iesi din pat a doua zi, dar mobilitatea ta va fi redusa in comparatie cu o nastere vaginala. Cicatricea este dureroasă când te ridici din pat, de pe scaun și când te întorci. Aceasta scade în timp, deși timpul variază pentru fiecare femeie. Nu fi un martir și evită ameliorarea durerii. Evita orice lucru care pune presiune pe cicatrice, dar totul este despre incercare si eroare.
Cicatricea este dureroasă când te ridici din pat, de pe scaun și când te întorci.
5. Mușchii tăi durează mai mult să se recupereze
Nu este cazul, deoarece mușchii nu sunt tăiați în timpul operației cezariane, ci se despart ușor. Orice lipsă de tonus se datorează sarcinii și nu nașterii. Acordați-vă timp pentru a vă recupera și a dezvolta ușor exercițiul – începeți prin a merge cu căruciorul.
6. Nu poți conduce timp de șase săptămâni
De fapt, puteți conduce oricând doriți, atâta timp cât vă simțiți în controlul vehiculului dvs., puteți face o oprire de urgență în siguranță și nu există nicio clauză în asigurarea dvs. care să precizeze contrariul.
7. Suferința emoțională este mai mare atunci când „ai eșuat ca mamă”
Asta mă enervează, pentru că ce te face o „mamă bună”? Cu siguranță nu așa a venit copilul pe lume. Intră în sarcină cu scopul de a naște un copil sănătos și rămâi tu sănătoasă pentru a avea grijă de el sau ea. Acesta ar trebui să fie scopul tău principal, așa că nu te lăsa intimidat sau șantajat să crezi că altceva este mai important.
nu vă lăsați intimidați sau șantajați să vă gândiți că ceva este mai important decât sănătatea dvs
8. Nu veți avea de ales tipul de livrare data viitoare
Ai întotdeauna de ales; trebuie doar să fie unul alegere informată, fi conștient de toate riscurile și beneficiile. Indiferent de cum iese copilul, fii mândru de tine. Ai crescut acest copil dintr-un embrion, l-ai păstrat în siguranță timp de nouă luni și l-ai născut. Esti tare!
Indiferent de cum iese copilul, fii mândru de tine.
AFLĂ MAI MULTE:
7 moduri de a-ți proteja corpul împotriva sarcinii
Ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău în timpul sarcinii?
Vrei să ai un abdomen plat după naștere? Iată de ce Abdominale nu funcționează și programul de 16 săptămâni după sarcină care funcționează
Aflați mai multe despre Downey:
De la sângerări abundente la lipsa menstruației – 3 probleme menstruale și EXACT ce ar trebui să facă medicul dumneavoastră de familie
De ce doare sexul – ghidul ginecologului
Dr. Gabrielle Downey este consultant ginecolog cu sediul în Birmingham. Ea este consultant ginecolog la Spitalul din Birmingham City de peste 15 ani. Dr. Downey publică în mod regulat în reviste de top și scrie pentru manuale medicale, este co-autor al programului actual NHS de frotiu de col uterin și are experiență de specialitate în probleme precum testele anormale de frotiu, printre multe alte afecțiuni.
Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre Dr. Downey.
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu