Te lupți cu intențiile tale de alimentație sănătoasă? Atitudinea noastră față de mâncare a devenit atât de complicată, dar de ce? Dr. Meg Arroll explică
Psihologia alimentației și a comportamentului alimentar este într-adevăr complicată. Mâncatul este un comportament și, ca toate comportamentele umane, este departe de a fi simplu.
Poate părea logic că ne facem foame și mâncăm, dar există mulți alți factori care intervin în mâncarea pe care alegem să o consumăm, inclusiv:
- sănătate
- dispozitie
- comoditatea
- apelul senzorial
- continut natural
- Preț
- controlul greutății
- familiaritate
- preocupare etică
#1 Disponibilitatea alimentelor 24 de ore pe zi – o dilemă modernă
Simpla disponibilitate a alimentelor și băuturii face să ne fie mai dificil să mâncăm pe măsură ce avem nevoie, deoarece suntem programați evolutiv să căutăm surse de nutriție bogate în energie.
Trăim într-o societate de 24 de ore pe zi: nu numai că magazinele se deschid târziu, dar există și aplicații care livrează mâncare la pachet la atingerea unui buton, zi sau noapte.
Un studiu pe șoareci ne oferă câteva indicii cu privire la motivul pentru care stilurile noastre moderne de viață fac mâncatul atât de complicat.
Într-un laborator, șoarecii care au mâncat ori de câte ori au vrut (zi și noapte) s-au îngrășat mai mult decât cei care au putut să mănânce doar pe o fereastră de 8 ore, arătând că acesta nu a fost tipul de hrană care a determinat un grup să se îngrașească mult mai mult. (28% de fapt), dar perturbarea obiceiurilor alimentare normale.
din punct de vedere fiziologic, implicit este să ne temem de lipsa hranei
Dietele de post sunt foarte populare astăzi, dar disponibilitatea simplă a alimentelor este diferită de orice am experimentat vreodată în istoria omenirii.
Deși trăim într-o lume avansată din punct de vedere tehnologic, din punct de vedere fiziologic, frica noastră implicită este să ne temem de lipsa hranei (foame), așa că dorința de a ospăta este mereu cu noi.
Alimentele sunt concepute pentru a accesa acest impuls primordial, special conceput pentru a atinge un „punct de beatitudine” care declanșează centrii de recompensă în creierul uman.
Aceste alimente sunt foarte procesate pentru a fi profitabile pentru producător, dar sunt în general sărace în nutrienți.
#2 Marketing vs. spălarea creierului
Multe milioane de dolari sunt cheltuite în fiecare an pentru a declanșa asocierile noastre dintre mâncare și sentimentele noastre, astfel încât să-i prindem în mod regulat ca pe niște zombi.
Nu este greu să ne gândim la reclame în care mâncarea este asociată cu atracție, aspirație și chiar sex. Aceste imagini trezesc apoi sentimente de răsfăț, răutate și senzualitate.
imaginile trezesc apoi sentimente de răsfăț
Antropologii sociali emit ipoteza că hrana este asociată cu sexul, deoarece ambele sunt necesități biologice pentru supraviețuire. Acesta este încă un factor care complică relația noastră cu alimentele, ducând la și mai multă confuzie cu privire la ce este și ce nu este o dietă sănătoasă.
Deci, dacă adăugăm acest lucru la imaginea noastră deja complexă a normelor și așteptărilor noastre societale cu privire la imaginea corpului, este de mirare că mâncatul a devenit atât de complicat?
# 3 Mâncare nedorită ușor de consumat
Având în vedere considerentele menționate mai sus, nu este de mirare că putem fi tentați de alimente care ne măresc talia.
Dacă luăm „junk food” ca exemplu, produsele foarte procesate, cum ar fi prăjiturile și chipsurile, sunt relativ ieftine și mult mai convenabile decât pregătirea meselor de casă din produse ecologice proaspete de fermă.
articolele foarte procesate, cum ar fi biscuiții și chipsurile sunt relativ ieftine
Acestea au adesea ambalaje strălucitoare care ies în evidență de pe culoare și se adresează unor grupuri specifice în ceea ce privește aspectul și textul de pe ambalaj.
Aceste alimente îți pot fi, de asemenea, mai familiare dacă ar fi fost ceea ce ai crescut.
# 4 Mâncarea ca recompensă
În plus, starea de spirit și mâncarea au o relație strânsă, așa că dacă un prăjitură sau un tratament a fost oferit după un genunchi răzuit în copilărie, există o asociere între acele alimente și confort.
Pentru unii oameni, dacă mâncarea este naturală și etică poate juca, de asemenea, un rol în alegere. Deci, ceea ce pare la prima vedere a fi o activitate zilnică foarte simplă în ceea ce privește alegerea alimentelor, este de fapt mult mai complex decât la prima vedere.
subzistența este legată de confort și securitate
Mâncatul, pregătirea și împărțirea alimentelor sunt toate delicat legate de emoțiile noastre, relațiile și cultura noastră – și acestea sunt câteva dintre motivele pentru care obiceiurile alimentare pot fi atât de greu de rupt.
Din momentul în care ne naștem, întreținerea este legată de confort și securitate. Așa că nu e de mirare că apelăm la mâncare atunci când ne simțim deprimați, stresați sau nesiguri.
Copiii tind să mănânce ceea ce mănâncă părinții lor. Așadar, dacă gustările și deliciile părinților sunt chipsuri, ciocolată și produse de patiserie, acestea sunt tipurile de alimente pe care le vor alege și copiii.
# 5 Copilăria pune bazele
Dar de ce, ca adulți, încă ne bazăm pe alimentele din copilărie?
Ne-am putea gândi că, în calitate de adulți plătitori de impozite, ar trebui să putem avea mai mult control asupra alegerilor noastre alimentare, dar studiile arată că felul în care mâncăm în copilărie se menține pe parcursul adolescenței, apoi a maturității și devine obiceiurile noastre alimentare personale.
mâncăm adesea pe pilot automat și respectăm obiceiurile alimentare ale copiilor și adolescenților
O parte din aceasta ar putea fi expunerea: este greu să-ți dezvolți gustul pentru alimente pe care nu ai avut niciodată ocazia să le încerci.
Într-adevăr, există o relație directă între numărul de ori când copiii primesc alimente și aprecierea lor pentru acestea: cu cât expunerea este mai mare, cu atât este mai mare preferința pentru un anumit aliment.
Acesta este motivul pentru care comportamentele alimentare din copilărie persistă: mâncăm adesea pe pilot automat și urmăm obiceiurile alimentare ale copiilor și adolescenților cu puțină conștientizare.
Dr. Meg Arroll este psiholog autorizat și lucrează cu marca de wellness și suplimente Healthspan.
Dr. Meg are un interes deosebit pentru sănătate și schimbarea comportamentului. El a scris o serie de cărți de sănătate și se consultă cu clienți privați la www.drmegarroll.com.
Mai mult conținut Healthista:
5 lucruri surprinzătoare pe care le poți trata cu Botox
Cea mai bună dietă pentru menopauză – un interviu cu Dr. Clare Bailey
Este locul de muncă copleșit? Psihologul dezvăluie cum să găsiți echilibrul perfect între viața profesională și viața privată
Sănătatea mintală a copiilor – psihoterapeutul pentru copii dezvăluie semne cheie la care trebuie să fii atent
Lentile de contact: un expert dezvăluie 5 reguli cheie
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu