Nu poți să nu te simți deprimat? Tehnicianul expert Bio-Kult Hannah Braye dezvăluie 4 motive pentru care te simți deprimat și cum să-l combati
Te simți adesea trist, obosit, frustrat, furios sau ai o stimă de sine scăzută? S-ar putea să suferi de dispoziții proaste.
Aceste sentimente sunt adesea temporare și dispar după câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, starea de spirit scăzută care persistă poate indica o problemă de bază mai gravă, cum ar fi depresia.
Într-adevăr, conform organizației de caritate pentru sănătate mintală MIND, una din șase persoane raportează că suferă de o problemă comună de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) într-o anumită săptămână în Anglia.
Depresia necesită adesea o evaluare profesională, dar aproximativ unul din opt adulți cu o problemă de sănătate mintală primește în prezent tratament.
o serie de factori ai stilului de viață ar putea avea un impact negativ asupra stării de spirit
Indiferent de cauza proastei tale dispoziții, dacă sentimentele tale negative nu duc nicăieri, sunt prea greu de gestionat sau te împiedică să-ți faci viața de zi cu zi, poate fi necesar să faci schimbări în stilul de viață. și obțineți sprijin profesional.
Dacă încă vă simțiți deprimat după câteva săptămâni, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Dacă vă simțiți stresat, fără speranță sau sinucideți, puteți contacta NHS la 111 sau samaritenii la 116 123 (24 de ore, 7 zile pe săptămână).
În timp ce încercați să ajungeți la fundul proastei dvs. dispoziții, este important să rețineți că o serie de factori ai stilului de viață pot avea un impact negativ asupra stării dvs. de spirit, iar câteva motive simple enumerate mai jos pot fi acesta. poate face asta ar putea ajuta…
Motivul #1 Nu ai un somn de bună calitate
Tulburările de somn sunt puternic asociate cu depresia, precum și cu dificultățile de reglare a emoțiilor.
Tulburările de somn fac, de asemenea, parte din setul de simptome utilizate pentru a diagnostica tulburările depresive majore.
Deci, dacă întâmpinați probleme în a adormi sau a vă trezi noaptea, acesta ar putea fi atât un simptom, cât și/sau un factor care contribuie la starea de spirit scăzută și la oboseală.
Tulburările de somn sunt puternic asociate cu depresia
În plus, studiile arată că problemele de somn sunt un factor de risc major pentru depresie la persoanele care nu sunt în prezent depresive.
De fapt, un studiu a constatat că întâmpinarea simptomelor de insomnie pentru o perioadă de mai mult de două săptămâni a prezis o creștere a dezvoltării depresiei în decurs de unul până la trei ani.
Creșterea semnificativă a utilizării dispozitivelor electronice este considerată a fi un factor în creșterea prevalenței tulburărilor de somn din cauza luminii albastre emise de dispozitive care perturbă ritmurile circadiene.
Ce poate ajuta:
Adoptarea unei bune igiene a somnului este un prim pas important în combaterea tulburărilor de somn. Încercați să evitați utilizarea ecranului cu cel puțin una sau două ore înainte de culcare sau utilizați o aplicație sau un dispozitiv care blochează lumina albastră.
De asemenea, este important să marchezi sfârșitul zilei și să ajuți la punerea minții în modul de somn. Pentru a face acest lucru, fă-ți timp să te relaxezi și să-ți eliberezi mintea. Faceți o baie caldă, citiți o carte, practicați yoga nidra sau încercați meditația relaxantă.
Motivul #2 Ești prea stresat
Stresul poate fi clasificat ca „bun” (adică un interviu de angajare sau vorbire în public), „tolerabil” (când se întâmplă ceva rău, dar resursele personale și sistemele de adaptare susțin reziliența) sau „toxic” (când se întâmplă ceva rău, dar resursele personale sau sistemele de sprijin) sunt lipsiți / copleșiți).
Și acest lucru duce la o serie de consecințe biologice (mentale și fizice) ale stresului.
Ultimele două predispun un individ la un risc crescut de dereglare a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), niveluri crescute de cortizol (hormonul stresului) și tulburări cognitive și de dispoziție care rezultă.
încercați să evitați supraexpunerea la conținut deranjant
De asemenea, s-ar putea să vă simțiți stresat și îngrijorat de evenimentele mondiale actuale. Se întâmplă multe în lume în acest moment, de la pandemie la războiul din Ucraina, și mulți oameni se luptă cu probleme de sănătate mintală crescute ca urmare.
Sentimentele de anxietate și neputință sunt de înțeles în lumina imaginilor supărătoare de la știri, iar aceste sentimente pot exacerba dispozițiile proaste.
Ce poate ajuta:
Deși este important să nu ne izolăm de evenimentele mondiale, încercați să evitați expunerea excesivă la conținut supărător (poate limitând cantitatea sau tipul de acoperire media pe care o vizionați în fiecare zi).
Terapiile vorbite, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și consilierea pot fi deosebit de benefice pentru a ajuta individul să-și dezvolte rezistența la stres, precum și îngrijirea de sine în jurul somnului, dietei, exercițiilor fizice, să fii amabil cu tine însuți și să ia pauze.
consilierea poate fi deosebit de benefică pentru a ajuta individul să-și dezvolte rezistența la stres
Unii oameni consideră că este util să aibă un scop și ceva care să le ocupe în aceste circumstanțe.
Poate vă gândiți să vă oferiți voluntar pentru a ajuta la colectarea de donații sau să vă propuneți o provocare de strângere de fonduri, cum ar fi alergarea unui 5K sau drumeția pe Three Peaks.
Există o mulțime de dovezi care arată beneficiile activității fizice pentru starea de spirit.
Motivul # 3 Ai o sănătate proastă a intestinului
Există o conștientizare tot mai mare că există un sistem de comunicare bidirecțională între intestin și creier, cunoscut sub numele de „axa intestin-creier”, și că bacteriile noastre intestinale joacă un rol important în modularea mesajelor trimise acolo.
Din acest motiv, sănătatea intestinală este considerată un potențial regulator al dispoziției. Deci, poate că nu este surprinzător faptul că dovezile sugerează o corelație între simptomele digestive și starea de spirit.
Un studiu a constatat că pacienții cu sindrom de colon iritabil (IBS) au avut simptome depresive mai frecvente și severe decât martorii sănătoși.
dovezile sugerează o corelație între simptomele digestive și starea de spirit
Creșteri semnificative ale permeabilității intestinale („intestin permeabil”), markerilor inflamatori și endotoxinelor au fost, de asemenea, corelate cu boli mintale severe în comparație cu martorii.
Acești markeri sunt legați de disbioză, evidențiind rolul pe care îl poate juca microbiomul în anumite tulburări de dispoziție.
Ce poate ajuta:
O modalitate de a susține o bună sănătate intestinală este să consumați în mod regulat alimente fermentate vii, cum ar fi chefir, iaurt viu, varză murată, kimchi și kombucha și/sau să luați un supliment de bacterii vii.
Bio-Kult Brighten este o formulă avansată cu acțiune multiplă care conține 14 tulpini de bacterii vii, precum și vitaminele D, B6 și B12 și mineralele magneziu și zinc.
Vitaminele B6 și B12 contribuie la funcționarea psihologică normală, precum și la reducerea oboselii și epuizării, în timp ce vitamina D și zincul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
În februarie 2022, Universitatea din Oxford a publicat un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (standardul de aur în cercetarea clinică), care a examinat efectul a 14 tulpini Bio-Kult Brighten asupra stării de spirit scăzute și a proeminentei emoționale.
bacteriile vii păreau să transmită un anumit grad de imparțialitate emoțională
Studiul a inclus 71 de persoane cu simptome de depresie ușoară până la moderată. Simptomele asociate cu starea de spirit scăzută au fost evaluate după patru săptămâni de suplimentare fie cu amestecul Bio-Kult, fie cu un placebo identic.
În mod impresionant, consumul de Bio-Kult a redus semnificativ scorurile generale ale depresiei cu 50% față de valoarea inițială. În plus, consumul de Bio-Kult îmbunătățește semnificativ concentrarea.
Participanții la grupul Bio-Kult au arătat, de asemenea, schimbări în procesarea emoțională. În esență, bacteriile vii au părut să transmită un anumit grad de imparțialitate emoțională, indivizii fiind mai puțin sensibili la stimuli emoționali specifici.
Cercetătorii au observat, de asemenea, o tendință de scădere nesemnificativă a concentrațiilor de cortizol salivar în stare de veghe (un hormon important de stres) după 4 săptămâni de administrare a Bio-Kult.
Motivul #4 Suferiți de inflamație
Deși multe căi fiziopatologice joacă un rol în dezvoltarea depresiei și a oboselii, ambele au fost asociate cu activarea inflamatorie crescută a sistemului imunitar.
Această legătură imunopsihiatrică este susținută de asocierea dintre bolile inflamatorii (cum ar fi bolile autoimune și alergice) și depresia crescută.
În plus, niveluri mai ridicate de inflamație inițială par să reducă eficacitatea multor tratamente convenționale pentru depresie.
70% din sistemul imunitar rezidă în intestin
Prin urmare, țintirea căilor imune pentru a reduce inflamația poate fi benefică pentru tratarea depresiei și a oboselii la unii oameni.
Mulți factori genetici și de mediu pot modula susceptibilitatea unui individ la inflamație, de exemplu expunerea la toxine din mediu, o dietă proinflamatoare, condițiile de sănătate subiacente, stresul și sănătatea intestinală precară (70% din sistemul imunitar rezidă în intestin).
Ce poate ajuta:
Psihiatria nutrițională este un domeniu emergent de cercetare care examinează efectul dietei noastre asupra mecanismelor fiziologice care ne afectează starea de spirit.
Un indice de inflamație alimentar mai scăzut este asociat cu o incidență mai scăzută a depresiei.
O dietă antiinflamatoare este bogată în fructe și legume bogate în antioxidanți, fibre și acizi grași omega 3 din peștele gras și săracă în alimente rafinate, procesate cu zahăr.
Mai mult conținut Healthista:
Sinergia alimentară – 9 rețete sănătoase cu combinații de alimente garantate pentru a vă stimula sănătatea
De ce suntem atât de mari fobici? Grăsimi bune vs grăsimi rele
7 semne că prietenul tău poate avea o tulburare de alimentație și cum să-l susții
Lentile de contact: un expert dezvăluie 5 reguli cheie
Unghii fragile? Te simți umflat? 7 semne că nu digerați corect proteinele
Vă place acest articol? Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a primi mai multe articole ca acesta direct în căsuța ta de e-mail.
0 cometariu